Hur jag utvärderar extra anpassningar för att dra lärdomar och utveckla min undervisning
04:22Hej och välkomna till Didaktiska laboratoriet. I detta inlägg och tillhörande film redogör jag för hur jag utvärderar de extra anpassningar som jag genomfört under vårterminen samt hur jag sedan drar lärdomar för att utveckla min undervisning.
Jag vill inleda med att detta arbete beskrivs från mitt perspektiv som ämneslärare och kvalitetssamordnare. Inlägget fokuserar på:
- Utvärdera mina extra anpassningar
- Konkretisera mina utvecklingsområden
Välkomna!
Nyckelord: extra anpassningar, Mentimeter, PDSA, analys
Utvärdera mina extra anpassningar
I tidigare inlägg har jag berättat om extra anpassningar, hur man kan fånga upp dessa samt hur jag bland annat använt mig av mallar för att tillmötesgå nuvarande elevers behov. Nästa fråga blir vad händer sen?
Nästa steg är att utvärdera de genomförda extra anpassningarna med klassen genom kvantitativa och kvalitativa metoder. Jag fångar upp kvantitativ data genom Mentimeter och sedan har jag prata med de specifika elever som behövt extra anpassningar för att kunna samla mer detaljrik, kvalitativ data. Dessa ingår mina systematiska utvärderingar av mitt arbete och ni kan läsa mer om det arbetet här.
Låt oss se - vad sa eleverna?
Sammanfattningsvis kan vi dra lärdomarna att eleverna är nöjda med lektionernas innehåll, min struktur, tydlighet rörande vad eleverna ska lära sig samt vad de ska sedan redovisa vid sina bedömningstillfällen. Eleverna upplever däremot att det är för många läxor och prov.
Denna data samlar jag även över tid för att kunna se trender och eventuella avvikelser.
Jag får en bild av huruvida jag uppnått en hög kvalitet under längre tid och skulle jag se en kraftig nedgång i mina trender skulle jag få en indikation på att något inte fungerar som tänkt. Det hjälper mig att få ytterligare ett perspektiv på min lärargärning.
I dialog med mina elever får jag ytterligare information om huruvida de extra anpassningarna gett önskade resultat och hjälpt eleverna till måluppfyllelse. Nedan hittar ni anonyma kommentarer från mina elever som jag fått tillåtelse att publicera.
Konkretisera mina utvecklingsområden
Utifrån ovanstående data kan vi dra följande lärdomar:
Framgångsrika arbetssätt:
- Övervägande positivt rörande styrning och struktur, till exempelvis inför prov och en variation vid bedömningstillfällen
- Förtydligande instruktioner, exempelvis utskrivna mallar och instruktioner som är stegvis förklarade
- Tillgodosett elevernas olika behov för att de ska lära sig och visa på sina kunskaper på det sätt som de känner sig trygga med
Utvecklingsområden:
- Färre prov
- Färre läxor
- Göra både dessa mer relevanta för elevens lärande
Avslutningsvis kan vi lyfta denna information genom det instrumentet PDSA-hjulet: plan, do, study, act.
Inför de sista lektionerna på terminen och även långsiktigt kan vi se att jag ska fortsätta med den struktur och styrning som jag tillämpat. Vidare ska jag planera för att göra de mallar och instruktioner som jag utvecklat som en del av ordinarie undervisning. Dessa var främst för mina elever med behov av extra anpassningar, men jag kommer att implementera dessa i en helgrupp eftersom resterande elever också fått tagit del av dessa och pekat på fördelarna med ett strukturerat arbetssätt. Jag ska se över mina bedömningstillfällen, främst rörande frekvens, för att inte överbelasta mina elever. Jag inser själv att jag inte tagit tillräckligt med hänsyn till elevernas hela studiesituation och de läser naturligtvis inte bara mitt ämne. Det långsiktiga målet är att mäta framgången i dessa arbetssätt kommande läsår och även då sträva efter ständiga förbättringar!
Eder tillgivne,
Feke
0 kommentarer